... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
ice.blade
Autor témy
Kraj: Bratislavský

:: Privesny vozik na auto / Jazdna suprava / od 1.1.2016

Nedeľa, 14. Júla 2013, 13:03

INFO napísal:
      aktuálne znenie zákona: 8/2009 Z.z. zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov

- pozri § 75, 7a + 7b - posledná zmena § 75 z 3. marca 2010 144/2010 Z.z.

- pozri § 76, 7 - harmonizovaný kód 96 - viac nájdeš vo vyhláške 9/2009 Z. z. príloha 9, I. Harmonizované kódy, C. Administratívne záležitosti, kód 96

potreboval by som trosku poradit alebo objasnit info ohladom tahania vozika na ktorom bude auto, kedy staci vodicak typu B alebo uz je treba BE, prosim precitajte si prispevok cely a az potom diskutujte, dakujem

dajme tomu ze by som isiel na aute ktore ma maximalnu pripustnu hmotnost 1905kg
v technicaku ma auto pisane ze moze tahat vozik 1600/720kg

keby som mal brzdeny vozik do maximalnej pripustnej hmotnosti 1595kg mozem ho tahat Bckom kedze celkova maximalna pripustna hmotost jazdnej supravy by nebola viac ako 3.5t (realne by sa na voziku viezlo auto vaziace 1.2t)

podla zakona s vodicakom typu B mozem tahat voziky ktorym maximalna pripustna hmotnost vozika:
a) nepresahuje 750 kg a celkova hmotnost jazdnej supravy nepresahuje 4250 kg
b) presahuje 750 kg a celkova hmotnost jazdnej supravy nepresahuje 3500 kg

co potvrdzuju aj na odbore dopravnej policie kde sa jeden pan na presne toto iste pytal 6. marca 2013 vid citacie

otazka napísal:
Dobrý deň,

Rád by som Vás požiadal o objasnenie výkladu §75, bod 7a,b novely č.144/2010 Z.z. (http://www.zbierka.sk/sk/predpisy/144-2010-z-z.p-33527.pdf), ktorá dopĺňa zákon o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z.

Na str. 1068, §75, časť 7a je uvedené, že k motorovému vozidlu skupiny B "smie byť pripojené prípojné vozidlo, s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nepresahujúcou 750kg".

V časti 7b je ale uvedené, že najväčšia prípustná celková hmotnosť prípojného vozidla môže presahovať 750kg za predpokladu, že najväčšia prípustná celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 4250kg.

To znamená, že časť 7b čiastočne neguje časť 7a toho istého paragrafu.

Podľa časti 7b by som teda ako držiteľ oprávnenia skupiny "B" mohol za osobným auto ťahať prívesný vozík, ktorého najväčšia prípustná hmotnosť presahuje 750kg. Samozrejme za predpokladu dodržania mx. hmotnosti súpravy 4250kg. Pri overovaní tejto skutočnosti som sa však dozvedel, že na to je potrebné vykonať osobitnú skúšku, na základe ktorej dostanem z autoškoly certifikát a do vodičského preukazu mi bude doplnená poznámka "kód 96".

Rád by som sa preto spýtal, či je táto informácia pravdivá, t.j. či na ťahanie prívesného vozíka nad 750kg treba vykonať osobitnú skúšku, alebo mi od 19.01.2013 stačí len vlastniť oprávnenie skupiny "B", ako to vyplýva z §75, časť 7b? V prípade nutnosti vykonania osobinej skúšky by som Vás rád požiadal o uvedenie zdroja vašich informácii (vykonávací predpis a pod.).
odbor dopravnej polície PPZ napísal:
Dobrý deň,

odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru obdržal od Vás žiadosť o poskytnutie informácie týkajúcej sa výkladu § 75 ods. 7 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov účinného od 19. januára 2013 (ďalej len "zákon").

Po preskúmaní predmetnej žiadosti odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru k nej zaujíma nasledovné stanovisko.

Podľa § 75 ods. 7 zákona do skupiny motorových vozidiel B patria
a) motorové vozidlá okrem vozidiel skupiny AM, A1, A2, A a T, ktorých najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahuje 3 500 kg a ktoré sú konštruované a určené na prepravu najviac ôsmich osôb okrem vodiča; k motorovému vozidlu tejto skupiny smie byť pripojené prípojné vozidlo s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nepresahujúcou 750 kg,
b) motorové vozidlá podľa písmena a) s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť presahuje 750 kg za predpokladu, že najväčšia prípustná celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 4 250 kg.

Podľa § 76 ods. 7 zákona žiadateľovi o udelenie vodičského oprávnenia na vedenie motorových vozidiel skupiny B sa udeľuje vodičské oprávnenie skupiny B. Vodičské oprávnenie skupiny B oprávňuje viesť motorové vozidlá skupiny B, ako aj motorové vozidlá skupiny AM a B1. Ak jazdná súprava podľa § 75 ods. 7 písm. b) presahuje 3 500 kg, môže byť táto vedená držiteľom vodičského oprávnenia skupiny B po absolvovaní osobitného výcviku v autoškole alebo po zložení osobitnej skúšky z vedenia motorového vozidla.

Na základe vyššie uvedeného vyplýva, že jazdná súprava, na vedenie ktorej postačuje vodičské oprávnenie skupiny B, môže byť zložená z motorového vozidla skupiny B a prípojného vozidla, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť

a) nepresahuje 750 kg a celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 4250 kg,
b) presahuje 750 kg a celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 3500 kg alebo
c) presahuje 750 kg a celková hmotnosť jazdnej súpravy presahuje 3500 kg, ale nepresahuje 4250 kg; takáto jazdná súprava môže byť vedená držiteľom vodičského oprávnenia skupiny B, len ak absolvoval osobitný výcvik v autoškole alebo zložil osobitnú skúšku z vedenia motorového vozidla.

Absolvovanie osobitného výcviku v autoškole alebo zloženie osobitnej skúšky musí byť zaznamenané vo vodičskom preukaze na zadnej strane pri skupine vodičského oprávnenia B v kolónke 12 formou harmonizovaného kódu "96" podľa prílohy č. 9 k vyhláške č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "vyhláška").

Dopravný inšpektorát zaznamená v evidenčnej karte držiteľa vodičského oprávnenia skupiny B harmonizovaný kód "96" ku skupine B vodičského oprávnenia len vtedy, ak držiteľ vodičského oprávnenia skupiny B
a) absolvoval osobitný výcvik v autoškole a predloží na dopravný inšpektorát podľa sídla autoškoly alebo jej prevádzky osvedčenie o absolvovaní osobitného výcviku v autoškole a to osobne alebo cestou autoškoly alebo
b) zložil osobitnú skúšku pred skúšobným komisárom z vedenia jazdnej súpravy špecifikovanej v § 22a ods. 2 vyhlášky a zaznamenanej v žiadosti o vykonanie osobitnej skúšky podľa prílohy č. 1a k vyhláške.

odbor dopravnej polície PPZ

tak isto aj na strankach https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zivotna-situacia/_skupiny-vodicskych-opravneni/ v podslednom odseku pri B pisu len ak ma jazdna suprava nad 3.5t musi mat vodic osobitnu skusku :)

Skupina motorových vozidiel B

Do skupiny motorových vozidiel B patria

a) motorové vozidlá okrem vozidiel skupiny AM, A1, A2, A a T, ktorých najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahuje 3 500 kg a ktoré sú konštruované a určené na prepravu najviac ôsmich osôb okrem vodiča; k motorovému vozidlu tejto skupiny smie byť pripojené prípojné vozidlo s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nepresahujúcou 750 kg,

b) motorové vozidlá podľa písmena a) s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť presahuje 750 kg za predpokladu, že najväčšia prípustná celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 4 250 kg.

Žiadateľovi o udelenie vodičského oprávnenia na vedenie motorových vozidiel skupiny B sa udeľuje vodičské oprávnenie skupiny B. Vodičské oprávnenie skupiny B oprávňuje viesť motorové vozidlá skupiny B, ako aj motorové vozidlá skupiny AM a B1. Ak jazdná súprava podľa § 75 ods. 7 písm. b) zákona o cestnej premávke presahuje 3 500 kg, môže byť táto vedená držiteľom vodičského oprávnenia skupiny B po absolvovaní osobitného výcviku v autoškole alebo po zložení osobitnej skúšky z vedenia motorového vozidla.

otestoval to uz niekto v praxi? BE je dobre len koli vahe jazdnej supravy od 3500kg do 4250kg? alebo je to tak ponate ze mozem tahat za autom vozik ktory moze mat samostatne maximalnu pripustnu vahu 3500kg?
Naposledy upravil/-a ice.blade v Štvrtok, 21. Apríla 2016, 07:34, upravené celkom 3 krát.

Bruti
Auto: E70 X5 3.0 SD
Kraj: Banskobystrický

Re: :: Privesny vozik na auto / Jazdna suprava / od 19.1.201

Nedeľa, 14. Júla 2013, 15:01

S B vodicskym mozes tahat vozik len do hmotnosti 750kg!

to, ze posunuli limit na 4250, urobili hlavne kvoli dodavkam, na ktorych vodic s len B vodicskym nemohol tahat prives 750kg, bo suprava by bola viac ako 3500kg

Nad 750kg potrebujes E.

ice.blade
Autor témy

Nedeľa, 14. Júla 2013, 15:03

vies mi to ukazat v zakone kde je to jednoznacne napisane ze B moze tahat len do 750kg? podla citacie z ppz aj v zakone to vyznie uplne inak... nepotrebujem privesny vozik do 3.5t mne staci do 1.6t

vynatok 144/2010 Z.z. napísal:
(7) Do skupiny motorových vozidiel B patria

(8) Do skupiny motorových vozidiel BE patria jazdné súpravy pozostávajúce z ťažného vozidla skupiny B a prípojného vozidla, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahuje 3 500 kg.

este by ma zaujimalo co je presne harmonizovany kod 96

- pri súprave do 3500 kg stačí B
- pri súprave od 3500 kg do 4250 kg treba k B osobitnú skúšku (skúška z jazdy pred skúšobným komisárom DI) alebo osobitný výcvik v autoškole (11 hodín teórie, 1 hodina oboznámenie s vozidlom, 6 hodín výcvik vo vedení vozidla - spolu 18 hodín. Po absolvovaní výcviku autoškola vydá osvedčenie o absolvovaní výcviku a DI bez skúšok pridelí harmonizovaný kód č. 96). Vo vodičáku sa potom uvedie harmonizovaný kód č. 96.
- pri súprave nad 4250 kg do 7000 kg treba vodičák skupiny BE

jararak
Auto: skodofka 120l

Nedeľa, 14. Júla 2013, 19:41

Ja som preto robil be, jednoducho nad 750kg potrebujes, ak budes mat viac ako 3500kg budes potrebovat 2 dialnicne
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

ice.blade
Autor témy

Nedeľa, 14. Júla 2013, 19:48

preco by som potreboval... zakon 8/2009 paragrafy §75/7b a §76/7 nepustia, spravim si osobitny vycvik a nebudem soferovat auto ktore ma viac ako 2.25t s vozikom s viac ako 2t... btw o tych dialnicnych je dobry postreh, prestudujem si :)

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 13 neregistrovaných