... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
mitocross napísal:Dyx, ty si riadny pacient. Co vymyslas vymyslene?
Daj tam taku baterku, aka my byt, alebo vacsiu kapacitu.
6 rokov namahania v modernom aute je pre kazdu baterku akurat.
Ak budes mat zvysene vybijanie, potom mozes hladat pricinu...
Nakodovat novu bat. si vies aj sam doma za 0,- korun - staci ti smartfon a aplikacia Carly for BMW, ktora to zvlada. Netreba ziadny servis. V pripade, ze mas cestu okolo NR, tak ti to spravim gratis - aspon si tu funkciu konecne vyskusam nazivo.
ViktorDDD napísal:som laik do elektriky tak ma neukamenujte, ale nie je mozne ze AGM bateria je tam aj preto aby to malo co najmensie vykyvy napatia ktore by mohli niektorym r. jednotkam vadit?
Dyx napísal:Skutecne vydrzi vic? Je to ale skutecne nutne a skutecne se to v aute vyuzije? Neni v aute AGM jen kvuli Start-Stop systemu ktery tam ale stejne NEMAM takze vlastne uplne zbytecne? O kolik procent ci roku konkretne v tomto modelu bude podle tebe mit AGM delsi zivotnost nez EFB a nez GEL ? jde mi o princip nechci kupovat neco co treba vubec nepotrebuju a nevyuziju...
Dyx napísal:Tak udajne se da vypojit rekuperace.. ktera akumulator akorat zatezuje (zvysene nabijeci proudy) jeden nemec to tak udelal a je maximalne spokojeny.... Treba takova Exide Premium Carbon je slusna baterka za suprovou cenu.....nechapu proc by nemela v F10ce vydrzet. Mne se nelibi ze ta AGM po 5letech odchazi kdyby to bylo po 9 letech tak nereknu ani slovo.. Pokud Exide Premium odejde taky po 5 letech coz by nemusela.. tak je to taky v pohode...
Konfigurace auta viz priloha PDF
local napísal:To ci AGM (bez udania vyrobcu/modelu) vydrzi v tvojom aute viac ako ina konstrucna schema baterie a o kolko je nezodpovedatelna otazka. Da sa to mozno urcit na nejakej miere pravdepodobnosti. AGM urcite nie je v aute iba kvoli start-stop systemu, ako uz pisali ini kvalitne AGM baterie su najma schopne vysokych zatazovych prudov a castych nabijacich/vybijacich cyklov bez pravdepodobnosti poskodenia, takisto hrozi pri nich ovela nizsie riziko poskodenia baterie vytecenim elektrolytu a vyschnutim elektrod ako pri klasickych modeloch. Zlyhanie baterie je najcastejsou poruchou auta. Preto napriklad BMW dava AGM standardne uz do E60 LCI modelov. V F10 podla mojho nazoru urcite potrebovat budes a vyuzijes.
Ja napriklad mam v expedicnom aute (Patrol GR) s 2 navijakmi 2 AGM baterky, pretoze potrebujem vysoke prudy na pohon navijakov, v druhom aute na kempovanie (tiez Patrol GR) mam 2 klasicke baterky, pretoze za rovnaku cenu mam vyssiu kapacitu, ktoru vyuzijem na chladnicku a karavanove funkcie.
Rekuperacia nie je vec, ktora akumulator akurat zatazuje - rekuperacia je vec, ktora hlavne znizuje spotrebu a emisie do ovzdusia! Odpojit si rekuperaciu je podla mna rovnaka zvrhlost hodna odsudenia ako odstranenie DPF. Neviem preco si dospel k zaveru ze AGM odide po 5 rokoch, ale nie je to pravda, zavisi vzdy od podmienok pouzivania a samozrejme od kvality. Pri TCO (Total Cost of Ownership) F10 na 5 rokov je rozdiel medzi cenou AGM a ineho typu uplne zanedbatelny. Ak chces setrit, tak kupit si auto, zvlast F10 z rocniku 2010 (ked este len nabiehala vyroba a tento rocnik je zvlast slavny svojou nekvalitou) je pre mna rovnako nepochopitelny nezmysel ako Tvoj pokus davat si do auta EFB baterku. Setris na uplne nespravnom mieste. Kazdopadne, aby som odpovedal na Tvoju prvu otazku - zamena EFB za AGM mozna je. Je to rozumne? Nie.
Dyx napísal:Rekuperace zbytecne brzdi i kdyz brzdit nepotrebuju protoze se neda vypnout. Vim o chlapkovi ktery si rekuperaci deaktivoval a spotreba mu vubec nevyrostla ...
Dyx napísal:No nicmene asi to fakt nema smysl do toho uz dal vrtat...
Volal jsem distributorovi banner s informaci co si mysli jak dlouho jeste vydrzi baterka ktera dava 400A namisto 900A studeny startovaci proud (CCA) coz je mimochodem presne tolik kolik dava zanovni minipidibaterka v benzinacku Skoda CITIGO....
Rikali ze podle nich to pres leto jeste v pohode vydrzi ale na zimu uz by to chtelo novou baterku.
Dyx napísal:V autorizaku rikali ze baterka neco okolo 8tis... i s kodovanim okolo 12tis coz je skoro 450€ , dobry nesmysl.
Baterka AGM se da sehnat uz okolo 3800,- coz je okolo 140€
http://www.cekl-eshop.cz/silver-agm/aut ... -95ah-g14/
Dyx napísal:No a mezitim se mi bud podari rozchodit program Rheingold a nebo si pockam a snad do te doby bude umet ten zde doporucovany SW CARLY pro Android i registraci nove baterky, coz zatim u modelu F10 NEUMI !!
Mezitim budu baterku pokazde kdyz bude auto v garazi stale veset na CTEK MXS 25....
madxface napísal:Cenový rozdiel medzi AGM a nonAGM je koľko? 30%? Pri tom AGM ti vydrží štandardne 2x toľko. Celkom jednoduchá Matika. Ja mam AGM 8 rokov, tuto zimu som ju preventívne prvý krát dobil.
Akú máš vlastne motiváciu nekúpiť AGM, okrem ceny teda. Nie som Elektrikar ale som presvedčený že aj nomAGM ti pôjde, ale bude to trápenie pre tu batériu aj pre auto. Tak aby si sa nečudoval keď ti to po 1 alebo 2 sezónach odíde.
TT-SIMIK napísal:...Vcera som riesil jednu E60 FL 525xd z KN, pan ma mat v aute AGM bateriu,ale niekto tam dal olovo,nakodovana AGM....po 30000km sa mu objavuju problemy z vybitou bateriou.........
Dyx napísal:tak jsem zjistil zajimavou info.
Kdyz je v aute aktivni rekuperace, tak ridici jednotka nabijeni baterku nabiji pouze na 80% jeji kapacity (aby v ni bylo misto na rekuperacni nabijeni). Pokud mas jizdni profil kde malo rekuperujes A nebo baterku nedobijis rucne, tak proste baterka (AGM) odejde velmi brzo. Vim o reportech kdy odesla po 2-3 letech takze ja se svymi 5 lety jeste relativne v pohode. Ano jsou vyjimky kdy nekomu vydrzi i 6-7 roku i s REKUPERACI ale to jsou spis vyjimky.
Dyx napísal:A proc to sem pletes? Pan byl asi blazen, kdyz si to neprekodoval nebo nenechal prekodovat z AGM na normal a jednoduse tam vrazil klasicke olovo, pochopitelne ze normalni olovo se nesmi nabijet na tak vysoky proud jako potrebuje AGM ! Ja se na rozdil od toho pana se informuju DOPREDU....