... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
chefino
Autor témy
Auto: E60 530xd LCI
Kraj: Bratislavský

Nadmerné opotrebovanie pneu - na bokoch

Streda, 17. Októbra 2012, 12:44

Čaute,

mám takýto problém. Mám na 530iAT relatívne nové gumy (cca 12000 km na nich), dezén pekne cez 6mm ešte, ale jak som bol na geometrii, tak mi chlapík hovorí, že na predných mám skosené nábežné plôšky po stranách gumy, najmä z vnútornej strany pneu, ale trochu aj z vonkajšej. Že to ničomu extra nevadí, ale budú už teraz hučať. Čo sa týka geo, vpredu som mal zbiehavosť 2mm a vzadu odklon jedno koleso asi 1mm. Nič hrozné.

Následne keď začal robiť geo zadných kolies, zistil, že tam je to úplne rovnaké čo sa týka gúm. Všetky 4 gumy mali z vnútornej strany gumy akoby schody na pneu. Ako končí behúň a prechádza do bočnice, tak na tej behúňovej časti sú také styčné plôšky, predelené odtokovými drážkami. No a na nich sa mi spravili schody, ak prejdeš prstom po vnútornom kraji gumy, tak v jednom smere ide prst (cítiť schody smerom dole), ale oproti sa Ti prst zasekne. Čiže v jednom smere sú trochu zjazdené, akoby zosekané.
Ilustračný obrázok, o ktoré miesto na gume ide:

Obrázok

Čo to mohlo spôsobiť? Podvozok som menil komplet vpredu aj vzadu (ramená, silenty, stabíky), geometria bola iba mierne rozladená od výmeny ramien (vpredu aj vzadu), jediné, čo som nemenil sú tlmiče. No nezdá sa mi, že by im niečo bolo.

Pýtam sa preto, lebo sa mi nechce "preventívne" vysoliť 5 kíl za tlmiče, len aby som zistil, že som ich meniť nemusel a problém je inde.
Idem teraz dávať nové zimné gumy a nechcel by som, aby dopadli ako tieto letné :(

Skúste poradiť, čo mohlo spôsobiť to nadmerné opotrebenie okrajov gumy.
Jazdím slušne, žiadne prudké prejazdy zákrut, žiadne drifty. Gumy som si chcel šetriť.
Ale tlmiče ako také nepištia, pekne odfukujú, tlmia, proste ani by ma to nenapadlo ich teraz meniť, nebyť tohoto.

rebel
Kraj: Zahraničie

Re: Nadmerné opotrebovanie pneu - na bokoch

Streda, 17. Októbra 2012, 12:57

podla mna si ich mal nedofukane
Krása sveta je vždy úmerná kráse Ducha, ktorý ho vníma

chefino
Autor témy

Streda, 17. Októbra 2012, 13:02

Práveže som zvykol väčšinou mávať väčší tlak ako odporúčaný na aktuálne obsadenie auta.
Teda povedzme idem na dovolenku 4 plus batožina, dám tlak podľa toho (na štítku dverí vodiča) a ako sa z dovolenky vrátim, nepustím tlak.
Z toho by mal byť predsa viac opotrebovaný stred pneu, ak tak, nie?

PS: zaujímavé je to nerovnomerné opotrebenie v rámci jednotlivých plôšok. Nie že by boli celé kraje zjazdené. Len tie obdĺžniky sú zosekané na začiatku a na konci zasa normálne. Ako keby odskakovalo to koleso od cesty... to by teoreticky mohlo byť tým "prefúkaním" ma napadá teraz... ale radšej nech sa vyjadrí niekto skúsensjší ako ja :|

pelo
Auto: e39 520i saloon

Streda, 17. Októbra 2012, 15:24

Toto maju vacsinou na svedomi tlmice, nedrzi koleso poriadne na ceste a jemne poskakuje, preto sa dezen tak oskace...
BMW -Bayerische Motoren Wergel

Alfa Romeo Spider 1.8TS '99
e39 525i sedan '03 -ex
e39 520i sedan '01 -ex pribeh
e36 316i Compact '97 -ex pribeh

chefino
Autor témy

Streda, 17. Októbra 2012, 16:35

Prílohy
opotrebenie.png
opotrebenie.png (17.25 KiB) 6402 zobrazení

Mi_t_is
Auto: BMW E36 325iA
Kraj: Žilinský

Štvrtok, 18. Októbra 2012, 08:20

ak sú nerovnomerne opotrebované také plôšky, tak tlmiče.

Ak rovnomerne po obvode, tak nedohustené :)..

nemáš ich vytečené?prípadne rukou skús aké sú tie tlmiče tvrdé.
Na predaj:

Obrázok
Znaky BMW,Kľúčenka 1er,3er,5er,7er,X rada ,čiapočky ventilov BMW,///M
Reseter intervalov OBDI, OBDII, tlačidlo kľúča centrálu

Predám manžetu radiacej paky E34(pravá koža,nová),Lanko ručnej brzdy E36 -bubon

Kontakt

chefino
Autor témy

Štvrtok, 18. Októbra 2012, 08:55

Ako rukou? Akože keď zatlačím zhora cez blatník na tlmič, tak pekne tlmí. Ale pekne nemusí asi znamenať dostatočne :) Vytečené niesú ešte.

johnyfly1
Auto: E36/316i compact

Štvrtok, 18. Októbra 2012, 10:29

to sa kedysi robil taky test ze si rukou rozhupal auto a ked je tlmic dobry tak by sa nemalo kolisat ale hned ustat :D
ale ziadny test na tlmice nieje dobry ja som bol na teste a hovorili mi ze tlmice su ako tak OK ze nieco este vydrzia a ked som siel cez retarder chytal som az dorazy a auto sa mi este minutu po nom vlnilo :lol: po vymene tlmicou vsetko oukej :D
E36 compact 316i           (||||)(||||)

chefino
Autor témy

Štvrtok, 18. Októbra 2012, 10:52

No mne sa v podstate "nevlní" vôbec, ale asi stačí aj malá strata účinnosti pruženia a môžu to takto odniesť gumy.. teda moja laická dedukcia.

Mi_t_is

Štvrtok, 18. Októbra 2012, 12:22

test sa robí nasledovne.. rozhupeš rukou auto a pustíš auto ked je tlmič zapružený nadol. Akonáhle auto pustíš malo by savratiť do normálnej polohy a zastaviť. Ak urobí to že sa vráti hore nad normalnu polohu a ešte nadol a až potom ustáli. Sú už slabšie.. dufam že som to dobre napísal. lepšie to vysvetliť neviem :).. jednoducho nema spraviť o jedno prepruženie viac..
Na predaj:

Obrázok

Kontakt

pelo
Auto: e39 520i saloon

Štvrtok, 18. Októbra 2012, 13:29

Chlapci, co tu spominate je len staticky test tlmica. Takyto test odhali az uplne napicu tlmic. Ale ako sa ten tlmic sprava pri dynamickom zatazeni, napr. prejazd cez roletu na krizovatke a podobne, to uz nezistite. Tlmic moze v klude tlmit pri jednoduchom stlaceni, ale nemusi zvladat rychle vibracie. Tie tlmice su plynovo-kvapalinove, je v nich inertny plyn pod tlakom, ktory prave brani speneniu oleja. Vnutri mozu byt uz ryhy na piestnici alebo nejake netesnosti a tlmic netlmi pri vsetkych prevadzkovych podmienkach.

Blbe je, ze tie testy tlmicov co ponukaju servisy su tiez nachuja, castokrat aj uplne nove tlmice oznacia za KO a potom zas vytecene ukazu na 80%...takze jedine spolahlive riesenie je nasetrit love a tlmice vymenit za nove...pokial nie su love, tak aspon tu prednu napravu, pokial to mas len na prednych pneu...
BMW -Bayerische Motoren Wergel

Alfa Romeo Spider 1.8TS '99
e39 525i sedan '03 -ex
e39 520i sedan '01 -ex pribeh
e36 316i Compact '97 -ex pribeh

chefino
Autor témy

Štvrtok, 18. Októbra 2012, 13:37

Práveže to mám aj vzadu, menej ale aj tam. I keď je možné, že ako som prezúval, tak mi otočili nápravy od minulého leta... to už nezistím.
Lebo na touringu vraj tlmiče vzadu pracujú oveľa menej ako na sedane, lebo nie sú ani chytené o kasňu ale len o nápravnicu (kvôli lepšej dispozícii kufra).

Mi_t_is

Štvrtok, 18. Októbra 2012, 15:14

no ved tlmiče sa nedajú skoro nijak otestovať.. testy sú na prd.. rukou iba ked je skoro KO.. Ked je vytečeny je už tiež neskoro...Pneumatiky ked su opotrebovane.. tiež neskoro lebo už ich to opotrebovalo.. a pod.. chefino skušal si to ako som napísal? Len zo zvedavosti to píšem.
Na predaj:

Obrázok

Kontakt

chefino
Autor témy

Štvrtok, 18. Októbra 2012, 16:02

Ochvíľu idem z práce, tak skúsim 8-[

shark2
Auto: Bmw Fko

Sobota, 20. Októbra 2012, 18:09

mne to spravilo tiez take vysekane ako aj ty popisujes a zacali hucat len bolo na nich cca 20tis.km aj som tu vtedy pisal ci dakomu tiez hucia boli to continental contisportcontact2 a neviem ci tlmice lebo auto bolo nove a neslo mi do hlavy ze bol to xdrive a predne pneu takto vysekane z vnutornej strany jemne a hucali. bolo to na 3er LCI xdrive automat. jjo a geometria bola OK ani nic nenastavovali potom.
E92 330xdA ex
E90 320xdA LCI ex

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 29 neregistrovaných