... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
Mireck napísal:Necital som cele toto vlakno ale je to tak ze ak budu dve rovnake kolesa dajme tomu na jednej naprave a jedna z nich bude podhustena tak pri konstantnej rychlosti na rovinke bude koleso s podhustenou pneumatikou sa krutit rychlejsie nakolko ma mensi ucinny obvod. Na tomto principe funguje sledovanie tlaku v pneumatikach u novsich automobiloch. Rychlost otacania jednotlivich kolies je bratre od snimacov ktore vyuziva ABS. Preto vznikaju aj falosne hlasky podhustenej pneumatiky ak je na aute rezerva s inym rozmerom. Ucinny obvod kolesa sa da vypocitat z polomeru kolesa meranom od vozovky po stred kolesa. Ten rozdiel v obvode nezatazeneho kolesa sa iba hnetie a preto sa aj zahrieva pri podhustenej gume.
alfi666 napísal:Netvrdim, ze k drobnym preklzom medzi pneu a asfaltom nedochadza - zrejme ano a asi preto sa podhustene pneu viacej deru ako spravne nahustene... v kazdom pripade
nadalej tvrdim, ze nespravnym nahustenim pneu sa zvysuje pocet otacok hriadela (aj ked o male percento)
BlackMW napísal:zadne maju vplyv, ale az pri vyraznom podhusteni kde sa vyrazne zmensi vzdialenost medzi stredom kola a zemou,
obvod pneu ostava zachovany, ale v mieste dotyku s cestou sa pneumatika zmackne,
a kolo sa cez nu prevali pri com vznika vysoke teplo..
darty napísal:Podľa mňa, sa o zmene rýchlosti otáčania hriadeľa kolesa môžme baviť až vtedy,
keď je pneumatika skoro prázdna, čiže keď dochádza k deformácii kordovej kostry
behúňa pneumatiky,teda "krčenie dezénu". Behúň má konštantnú dĺžku(obvod) a
pokiaľ má stály kontakt s vozovkou, tak sa obvod predsa nemení. A obvod je priamo
úmerný otáčkam, takže sa nemôžu meniť ani otáčky hriadeľa. Myslím, že väčší vplyv
má už výška dezénu, ako podhustenie pneu.
zhmp napísal:PS1: Uvediem ešte jeden živý príklad čo sa mi stal pre nedávnom na mojom aute..išiel som niekolko kilometrov na podhustenej pneumatike (proste defekt)a DSC neblikalo...všetci vieme,že dsc sníma otáčky kola/hriadela(poloosy).....takže vše ok z otáčkami hriadela..........nahodil som rezervu ktorá ma menší priemer od origo pneu a dsc začalo blikať ked som šiel viac ako 90Km za hodinu........
alfi666 napísal:No neviem ako vy, ale ja osobne by som si nedovolil spochybnovat nieco co uz funguje ...![]()
Monitorovanie podhustenych pneu na zaklade otacok kolesa sa pouzivalo uz par rokov dozadu...
zhmp:
Ty si zmeral to, ze ci pneu prejde rovnaku vzdialenost od vyznacenej palicky na pneu po jej plne otocenie pri nafuknutom a vyfuknutom stave..
kedze sa obvod pneu nemeni, tak samozrejme, ze sa nezmenila ani ta prejdena vzdialenost... mal si tu ciarku urobenu aj na disku?
Inak.. si myslim, ze tento fenomen sa zacne prejavovat len od urcitej rychlosti... vtedy moze dochadzat k preklzom...
Toto by bolo zaujimave skusit na aute ktore ma digitalne tacho.... ist napr presne 100km/h... a merat to aj spolu s GPS.... potom sfuknut pneu, aby bol badatelny pokles svetlej vysky auta... a potom ten pokus zopakovat
Ja uz fakt neviem co sem mam nakopirovat aby ste mi verili![]()
http://www.spravnytlakpneu.sk/index.php?page=clanky&modul=up&act=17
zhmp napísal:PS: Alfi vždy ked budeš mat niečo dokázané tak to sem jebni,ako ja..)))) a nebudeme sa tu stebou hádať.....a rozoberať to tu na 3 strany....))))
alfi666 napísal:
Ale ja som sa nechcel hadat kua... a ani som to nemal nicim dokazane hned na zaciatku.... ja som len hladal podklady pre moju pravdu
... a nastastie ten system ktory zaznamenava pokles tlaku na zaklade tych ABS snimacov mi to podlozil
Ale tak hlavne, ze sme hadam vsetci mudrejsi... tak to zmysel malo
darty napísal:Citácia z toho linku:
Taktiež sa praxou preukázalo, že tento systém vytvára množstvo falošných upozornení, tie sa prejavia hlavne pri jazde na mokrej, prípadne na zľadovatenej a snehom pokrytej vozovke, kedy môže častejšie dôjsť k prešmykom kolies. V tomto prípade začína vodič po čase ignorovať poplachy tohto systému monitorovania tlaku pneumatík, čo je absolútne v rozpore s účelom týchto zariadení"
Takže by som si dovolil pochybovať o účinnosti nepriamych systémov. Nemám tento systém,
ale myslím že sa aktivuje až pri deformácii behúňa. Ale bolo by super, keby niekto kto nepriamy systém má zistil fyzickú hranicu tlaku kedy sa aktivuje upozornenie. Ale podľa mňa
to bude veľmi, veľmi nízky tlak. Čo by znamenalo stáááále to isté, že zmena otáčok závisí buď
od deformácie alebo preklzu pneu s diskom. Ale v žiadnom prípade nie to že keď sa zmenší vzdialenosť stredu kolesa k zemi, tak sa zmení obvod kolesa, to je predsa blbosť nie? Ten obvod je predsa stále rovnaký, čiže aj otáčky a to je to čo sa tu rieši.