... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, jararak

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
Kely987
Autor témy
Auto: E39 530DA
Kraj: Žilinský

Re: Expanzna nadoba na chladiacu kvapalinu - otazka

Pondelok, 29. Júla 2013, 18:13

Uz to mam , vygooglil som si navod na cz bmw clube , chalan tam pisal ze mam povolit oba odvzdusnovaky , ja som povolil len jeden lebo ten pri motore som nedokazal odtiahnut , byvali majitel tak strhal ten sroub ze strach . tak som povolil len ten pri chladici , auto som dal troska dokopca aby bol chladic co najvyssie , a zacal som do expanzky dolievat vodu az kym nezacala vytekat cez odvzdusnovak , zavrel som to , isiel sa previezt , zase som to skontroloval , dolial som asi 1dcl , povozil som sa asi 20 km , a vsetko OK , nehreje sa , a ani hadice uz nemam betononve ...

VYRIESENE

Rottwa
Kraj: Zahraničie

Pondelok, 29. Júla 2013, 20:04

No vidis. A preco si to mal zavzdusnene ? Lebo si niekde cital ze treba povolit vrchnak na expanzke :wink:

Kely987
Autor témy

Pondelok, 29. Júla 2013, 20:24

No ano presne preto .. mi muselo vytlacit vodu a chytilo to vzduch ... ale hlavne ze to je v poradku uz ... Diki setkym za rady chalani

csuka530d
Auto: 530d e39 touring2003
Kraj: Nitriansky

Pondelok, 29. Júla 2013, 21:08

Rottwa napísal:
Pozor, neviem co myslis pod pojmom "stupel", ale uzaver expanzky ma tesnit, nema nic prepustat. Na to je tam odvzdusnovak (hned vedla). Len aby bolo jasno. Co sa tyka visko spojky, zbytocne dlho sa ti bude motor zohrievat a budu sa namahat casti rozvodov. Dat ju napevno je hroooozostrasna cigancina ](*,) Taktiez ak je spojka po smrti, tak vacsinou je symptom ze sa kruti stale, este som nevidel ze by sa netocila ked sa ma. Urob novinovy test (google - how to test visco clutch). A ak ti tlakuje hadice, problem bude asi niekde inde. Auto sa zohrieva v pohode, resp. neprehrieva sa ? Pri zohriatom ti do auta prudi teply vzduch ?

Rottwa nepiš kokotiny že expanzný uzáver nemá prepušťať tlak lebo ma už z tochto fora jebne.

expanzný uzáver je jednoducho expanzný bezpečnostný ventil ktorý je povinný vo všetkých uzatvorených okruhoch kde je predpoklať prehriatia počnuc od kúrenia v dome cez solarné systemi až po chladiaci system automobilov

keby v aute nebol tak by ti pri prehriati z hoc akého dôvodu trhalo od hadic po samotné chladiče Keďže bežná pracovná teplota chladiacej kvapaliny sa pohybuje rádovo okolo 90 stupňov, na naftových motoroch častokrát ešte o pár stupňov vyššie, pri normálnom tlaku (neuzatvorenom systéme) by bolo vysoké riziko vzniku bublín, následne zavzdušnenia systému a jeho zlyhanie, pretože cca 10 stupňová "rezerva" by sa lokálne najmä v oblasti okolia valcov mohla prekročiť. Aby sa tomuto zamedzilo, tak sa používa tlakový uzáver nastavený na pretlak zvyčajne 80 až 120 kPa. Okrem iného sa to ma za následok aj to, že bod varu chladiacej kvapaliny sa zvýši cca o 20 až 25 stupňov a teda bod varu bude okolo 130 stupňov. Týmto sa zamedzí nežiadúcemu vzniku bublín v chladiacom okruhu. A práve z dôvodu nedotiahnutia uzáveru na blend ti vytlacilo vodičku vznikol prázdny priestor a chladenie bolo neefektívne.

uplné nedotiahnutie expanzného uzáveru mi fungovalo na starej 524TD kde bolo na hlave valcov rekordných 22 prasklín. auto tak jazdilo cca 4 roky.

Rottwa

Pondelok, 29. Júla 2013, 21:16

Prepac, ale nemas pravdu. Uzaver na expanzke ma byt uzavrety na doraz. Ja sa s tebou samozrejme nebudem hadat a asi ani kolega, ktory si to uz dotiahol a jeho problemy tym skoncili, kedze s povolenou sa mu to zavzdusnovalo. Ked si precitas cosi vlastne napisal, tak tvrdis pre aj proti - posledne dve vety. Mam dojem ze nerozumies co je to uzaver a co ventil. Ak mas chut rozvijat tuto debatu tak setri klavesnicu, odpovedat uz nebudem, problem bol vyrieseny.

csuka530d

Pondelok, 29. Júla 2013, 21:39

nechcem sa hadať len som ti vyvratil tvrdenie že nemá prepúšťať.

poslednu vetu som písal na margo toho že uzáver nedotiahol správne a mne to nedotiahnutie pomohlo jedine!!! ked som mal popraskanu hlavu valcov . mal kde vytlaciť tlak pri tlakovaní systému este pred dosiahnutím tých 120 kPa a vdaka tomu neprehrievalo.

viem aký je rozdiel medzi klasickým uzáverom a týmto a to som aj popísal

dobrú noc

Kely987
Autor témy

Utorok, 30. Júla 2013, 07:22

Ono ten uzaver ke vlastne bezpecnostna poistka v pripade ze v chladiacom systeme je nejaka chyba kvoli ktorej ho tlakuje .. a tento uzaver by mat strelit pri tomto pretlaku .. aby ochranil chladic , hadice , alebo hociktoru inu cast sustavy .. uzaver je vlastne najslabsi clanok ktory pri pretlaku povoli .. daju sa kupit 1.6 bar a 2.0 bar .. aspon take maju v ponuke .

csuka530d

Utorok, 30. Júla 2013, 19:48

presne tak !

starynovy

Streda, 31. Júla 2013, 17:05

mal som fuknute tesnenie, a hadice boli tvrde ako duse na kolese, stlacitelne dvomi rukami tak o 1mm.. to viecko bolo kludne, a tlak tam drzalo aj cely den.. :bmwball: a to bolo 1.4Bar.. 2Bar si neviem predstavit, co sa musi diat v tom chladeni.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných