Rottwa napísal:Pozor, neviem co myslis pod pojmom "stupel", ale uzaver expanzky ma tesnit, nema nic prepustat. Na to je tam odvzdusnovak (hned vedla). Len aby bolo jasno. Co sa tyka visko spojky, zbytocne dlho sa ti bude motor zohrievat a budu sa namahat casti rozvodov. Dat ju napevno je hroooozostrasna cigancina
](https://www.bmwklub.sk/images/smilies/eusa_wall.gif)
Taktiez ak je spojka po smrti, tak vacsinou je symptom ze sa kruti stale, este som nevidel ze by sa netocila ked sa ma. Urob novinovy test (google - how to test visco clutch). A ak ti tlakuje hadice, problem bude asi niekde inde. Auto sa zohrieva v pohode, resp. neprehrieva sa ? Pri zohriatom ti do auta prudi teply vzduch ?
Rottwa nepiš kokotiny že expanzný uzáver nemá prepušťať tlak lebo ma už z tochto fora jebne.
expanzný uzáver je jednoducho expanzný bezpečnostný ventil ktorý je povinný vo všetkých uzatvorených okruhoch kde je predpoklať prehriatia počnuc od kúrenia v dome cez solarné systemi až po chladiaci system automobilov
keby v aute nebol tak by ti pri prehriati z hoc akého dôvodu trhalo od hadic po samotné chladiče Keďže bežná pracovná teplota chladiacej kvapaliny sa pohybuje rádovo okolo 90 stupňov, na naftových motoroch častokrát ešte o pár stupňov vyššie, pri normálnom tlaku (neuzatvorenom systéme) by bolo vysoké riziko vzniku bublín, následne zavzdušnenia systému a jeho zlyhanie, pretože cca 10 stupňová "rezerva" by sa lokálne najmä v oblasti okolia valcov mohla prekročiť. Aby sa tomuto zamedzilo, tak sa používa tlakový uzáver nastavený na pretlak zvyčajne 80 až 120 kPa. Okrem iného sa to ma za následok aj to, že bod varu chladiacej kvapaliny sa zvýši cca o 20 až 25 stupňov a teda bod varu bude okolo 130 stupňov. Týmto sa zamedzí nežiadúcemu vzniku bublín v chladiacom okruhu. A práve z dôvodu nedotiahnutia uzáveru na blend ti vytlacilo vodičku vznikol prázdny priestor a chladenie bolo neefektívne.
uplné nedotiahnutie expanzného uzáveru mi fungovalo na starej 524TD kde bolo na hlave valcov rekordných 22 prasklín. auto tak jazdilo cca 4 roky.