... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, jararak

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
jararak
Autor témy
Auto: skodofka 120l
Kraj: Bratislavský

e39 pdc wiki

Piatok, 11. Januára 2013, 07:44

Co je pdc
PDC alebo inac v skratke Park Distance Control je v preklade kontrola vzdialenosti parkovania, beznejse sa im vsak nadava "cuvacie senzory" alebo "parkovacie senzory"

Ako zistim, ze pdc mam

Na zadnom, popripade aj prednom narazniku sa nachadzaju kruhove vyrezi, v ktorych je leskla zaslepka. Tieto diery musia byt v pocte kusov 4 na naraznik.

Ako funguje PDC
V zaklade su 2 druhy cuvacich senzorov
-elektromagneticke parkovacie senzory
-ultrazvukove parkovacie senzory

v nasom pripade (BMW) sa budeme zaoberat ultrazvukovymi parkovacimi senzormi.
K ich vyhodam sluzi vyssia presnost voci elektromagnetickym, popripade viac povrchov s ktorymi "spolupracuju"
K nevyhodam naopak to, ze potrebuju priamy vyhlad, cize aj dieru v narazniku.

Kde najdeme riadiacu jednotku
Ci uz vo verzii sedan alebo touring, jednotku najdeme v priestore praveho zadneho blatnika, nad baterkou.

Ak sa jedna o predfacelift model, riadiaca jednotka bude cierna, s 2 konektormi etk cislo 66 21 8 381 088
Obrázok
As sa jedna o pofacelift model, tie uz maju bezne cuvacie senzory aj v predu a a riadiaca jednotka je biela, s 3 konektormi etk cislo 66 21 6 921 414
Obrázok

Kde najdeme reprak
U verzie sedan sa tento reprak nachadza pod zadnym platom
Obrázok
U verzie kombi sa nachadza pobliz riadiacej jednotky, uchyteny pod tapacirom, ktory sa neodklapa
Predny pipac je multifunkcny, jedna sa o gong uchyteny v plaste pod volantom (skor nad pedalmi), niekde pri pravom kolene.

Ake snimace existuju
Tu je to troska zlozitejsie
Predfacelift modely pouzivali 2pinove snimace
Obrázok
Pofacelift modely to maju troska veselsie, pouzivaju 3pivone snimace ale najdeme
ako rovne
Obrázok
tak zahnute
Obrázok

ako ste si urcite vsimli jeden snimac je okruhly, druhy je troska skoseny, existuju aj presne opacne verzie, skoseny zahnuty a okruhly rovny

Ako diagnostikovat zavadu
V pripade poruchy jedneho z pipacov, ulohu prebera ten druhy v aute.
Ak po zaradeni spiatocky pocujeme dlhy ton a nasledne ticho, pritom tlacidlo pcd (ak ho mame, predfacelift ho obycajne nemal) blika je potrebne pristupit k senzorom a skusit ich pocuvat, za normalnej funkcionality by mali tukat (ako ked ide slecna v podpatkoch po podlahe, ale tlmenejsie). Ak niektory netuka, chyba je na tom snimaci (neznamena ze v snimaci), na skusku je dobre prehodit 2 snimace medzi sebou ci sa chyba bude opakovat.
Povecsinou je ale potrebna diagnostika na urcenie konkretneho vadneho snimaca, pretoze aj ten "vadny" nadalej klopka.

Ak mame neprerusovany ton, akoby sme blizko stali pri nejakej prekazke, pritom sme naisto daleko od prekazky, najskor bude nejaka necistota na tomto senzore (bezne lad alebo blato)
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

DrakulaVladimir
Auto: 7er

Re: e39 pdc wiki

Piatok, 11. Januára 2013, 12:15

Ahoj,mozu mat auta bez PDC predpripravu na ne ?
PS : vies nakodovat cez diag automaticke zamykanie pri urcitej rychlosti auta ? :)
735i
525iA ex
320d ex

Obrázok

jararak
Autor témy

Piatok, 11. Januára 2013, 20:35

e39 uz urcite na nic predpripravu nema, na druhu stranu retrofity su celkom do pohody, kebyze nemas, riesil by som asi cinu, je neporovnatelne lacnejsia a rovnako funkcna, povodne som tam mal neorigo ktory som vyoperoval a natiahol novu kablovacku lebo s tou povodnou boli pouzite tie ciny.
bmwcoding.sk
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off

James

Sobota, 12. Januára 2013, 01:38

Cina vsak dost neprijemne piska/pipa miesto toho orig senzor robi prijemny "gong"

hakker
Auto: E39 Touring
Kraj: Nitriansky

Sobota, 12. Januára 2013, 21:47

no ja na jar -leto chystam doplnit vybavu aj na predne pdc nakolko pred lift ich nemal a mne by sa celkom hodili...len netusim ako je to este s tym tlacitkom pdc co je vo vnutri v aute... zhanam daku buracku co by som si vymontoval aj kabelas spolu akj s tym panelom...este som nic nezohnal...
jo a cinu by som neriesil urcite radsej z dakej buracky a pekne doplnit vybavu...otec ma v renaulte pdc cina a naozaj to aj divne piska... mozno len nezvyk

tomikelly
Auto: BMW e39 530d
Kraj: Banskobystrický

Nedeľa, 13. Januára 2013, 14:33

To tlačidlo je tam preto lebo keď máš aj predné parkovacie senzory a chceš ich napríklad použiť na parkovisku že chceš tesne zaparkovať za auto čo je pred tebou tak necúvaš ale ideš dopredu a teda senzory nemajú ako vedieť že práve chceš ich funkciu tak to stlačíš a oni sa samé zapnú.. :D
BMW e39 530d M-packet | Príbeh
http://www.bmw-europe.eu
Kontakt: 0949 711 300

DrakulaVladimir
Auto: 7er

Pondelok, 14. Januára 2013, 00:35

Hej,ale ja mam auto bez Pdc,cize bez RJ pdceka,preto myslim ze ta cina bude asi najednoduchsie,videl som to v jednej e39vine ten zvyk nebol taky strasny,a nadzadnym oknom mal nalepeny na stropnici taku krabicku zo svetielkami,a ked cuvas tak ju sledujes v spetaku .))
735i
525iA ex
320d ex

Obrázok

Maco
Auto: visavytena pajta

Pondelok, 14. Januára 2013, 13:57

Vdaka tomuto mozem pridat dalsiu vec co mam v aute z poFL :thumbup: senzory mam pofaceliftove :mrgreen: boze im sibalo :lol:
bmwcoding.sk

BMWHJTRKLB

ROKI49
Auto: G20 330i

Utorok, 15. Januára 2013, 23:09

Mam otazocku. Mam momentalne 4 snimace, dva vzadu v narazniku, dva predne (vybrate von), zvysok si niekto pozical. ](*,) RJ PDC je odpojena. Dalo by sa to spravit tak aspon docasne kym nedokupim, ze tie predne (Lkove) by sa dali dozadu a fungovali by aspon tie pri cuvani? bez toho aby zhorela RJ. rv. je 2003. :smile:
PRÍBEH: ex E39 525d, 2003, Individual Obrázok
ex F30 330d, 2013 Obrázok
G20 330i, 2022 Obrázok

hakker
Auto: E39 Touring
Kraj: Nitriansky

Streda, 16. Januára 2013, 07:45

teroreticky hej neveim co povedia odbornici... zhoret RJ by nemala len moze pipat palubak ze ti chyba pdc inak v tom nevidim taky probelm

jararak
Autor témy

Streda, 16. Januára 2013, 15:21

toto som riesil niekedy davno, avsak mam pocit ze to nepojde spravit, kup si tie zvysne 4 cidla, nemusia byt ani z jednej sady, to bude najistejsie, zhoriet ti nezhori nic, ale hole kable a koncovky si zaizoluj nech ich nemas potom zaoxidovane
bmwcoding.sk

serwo
Auto: E39 528iA
Kraj: Trnavský

Pondelok, 8. Apríla 2013, 09:46

Zdar, hosi! Mam preFL - model 1997 - v ktorom neni PDC. Chcel by som nechat dorobit origo predok + zadok. Problem je ten, ze v ETK ked necham podla mojho VIN zobrazit PDC retrofit (resp. sa to tyka asi vsetkych preFL modelov), tak mi ukaze iba zadny, co samozrejme znamena, ze do preFL sa predny nedaval.

Otazka znie, ci je mozne dorobit aj predok a ci bude PDC RJ korektne pracovat a komunikovat, prip. ci sa takato RJ da vobec nakodovat pre preFL (ak sa teda vobec musi kodovat)? Neskusal to uz niekto? Dik.
Nejazdím tak rýchlo, letím tak nízko!

EX - BMW E39 528iA
EX - BMW E66 745Li, '03
EX - BMW E30 324d, '87

arco
Auto: E39 528iA Touring

Pondelok, 8. Apríla 2013, 14:28

Dobry navod, aspon to je vsetko v jednom topiku. :thumbup:

Mam ale otazku. Mam Touring, pred FL (4/97) a mam senzory aj v predu aj v zadu. Nemam tlacitko PDC.
Vzadu je jeden vadny, staly ton ked navolim R, (samozrejme ten v strede naraznika), aby som vedel aky mam kupit, vylupol som v zadu jeden krajny. Je trojkontaktovy, zalomeny ( do L) !!

1. Budu pravdepodobne aj tie dva v strede naraznika zalomene, alebo mozu byt rovne? Chapem ze to s istotou budem vediet az ked zhodim naraznik, ide skor o to ako velmi je to pravdepodobne.

2. Ako a kedy u mna funguju predne senzory? Raz sa mi totiz stalo, ze pri zastavovani pri obrubniku sa mi ozvalo pipanie, predtym nez som on skrtol kolesom ;-) Staly ton upozornujuci na poruchu ale pocujem od kupy auta.

3. Po vymene vadneho senzora bude treba resetovat nejake chyby, alebo to zacne fungovat "samo"?
1997 BMW E39 528iA Touring
1997 BMW E36 318iA Touring "Notarztwagen" - RIP

jararak
Autor témy

Pondelok, 8. Apríla 2013, 14:50

tie predne mas asi nejake dorabane, je vcelku dobra otazka ako sa aktivuju, skus s vypnutym motorom hodit R a chod pred auto ci budu piskat, povedal by som, ze sa jedna o neorigo senzory

tie zadne by mali byt vsetky zhodne, minimalne konektorami. mimochodom ja mam 3kontaktne a mam rozne, jeden mam rovny, druhy zakryveny a este aj okruhly/kosostvorcovi a spolu funguju

mazat netreba nic.
bmwcoding.sk

arco
Auto: E39 528iA Touring

Pondelok, 8. Apríla 2013, 16:07

Hmm no vyzeraju fabricky, vyskusam, poreferujem. Dakujem zatial.
1997 BMW E39 528iA Touring
1997 BMW E36 318iA Touring "Notarztwagen" - RIP

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 19 neregistrovaných