Utorok, 3. Januára 2012, 22:16
ANO, ty hodnoty zrychlení a spotřeby asi budou pro manuál, oprásknul jsem to na českém klubu, ale na nějaké desetiny nekoukám.
Podívej - Tobě chybí 500 otáček, tj. 9%. To je dost, zvláště pokud se potřebuješ pohybovat v otáčkách blízkým maximu. Ale to znamená, že přitom předjíždění ještě musíš šilhat po otáčkoměru, jestli Ti to DME právě nezaklapne. Teď nebudu psát o maximální povolené rychlosti 50/90/130km/hod. Ale stejně si myslím, že pokud si uvědomíš vlastnosti kick-down, kdy automat nepřeřadí kvůli ztrátě stability vozu, na dymamice jízdy v podstatě neztrácíš nic, protože maximální krouťák jsi schopný využít.
To, že diagnostika byla pořádná a žádnou chybu nenašlo jsme jenom rádi. Takže čidla vaček a kliky impulsy dávají, váha vzduchu váží a lambda vyhodnocuje. To ale neznamená, že všechny provozní hodnoty jsou na optimálních parametrech. Znova opakuji, že bez chyb znamená, že hodnoty, které dostává DME jsou smysluplná a v provozních tolerancích, aby je ŘJ motoru nevyhodnotila jako chybná a nenahradila je defaultními hodnotami pro nouzový režim. A proto bude třeba ještě získat tzv. live data za běhu motoru a za jizdy, případně i na mezních hodnotách na nějakém bezpečném místě s diagnostikou na kolenou spolujezdce. Tady třeba zjistíš, že místo obohacení směsi na 12,3 jsi na hodnotách okolo 13,5 nebo naopak pod 9, kdy je směs na pokraji spalitelnosti. A k tomu si zjistím hodnoty, které dávájí DME lambdy, vyhodnotím činnost Vanosů a úroveň spalování v jednotlivých válcích a můžu říci nějaký výsledek a možnou příčinu slabšího výkonu motoru v otáčkách nad 5000.
Píšeš, že vše fungovalo do poruchy čidla ABS a zdá se to jako nesouvisející. Ale pouze v případě, že budeš souhlasit, že sračka a bolest břicha nemůže souviset se zaníceným zubem a práškami, který jsem kvůli tomu zubu sežral, protože ty jsou taky proti bolesti. S tím čidlem to je asi tak, že hodně systémů je vzájemně propojených nebo spolu navzájem spolupracují. Není to tak, že by někdo zlomyslně naprogramoval do DME, že pokud je čidlo OUT, nepojedeš přes 2.500rpm, tak to není. Ale pokud si vzpomeneš, co jsem psal výše, tak signál ABS se využívá i pro systém ASC, která výkon motoru sníží. Dělá to přivřením klapky vzduchu - co když se Ti klapka neotevřela úplně zpět a teď Ti trošku cloní sání vzduchu? Je to sice jen 10% šance, že jsem se trefil, ale mohlo by to být těch 10%, které Ti teď chybí a zdánlivě s čidlem ABS nesouvisí.
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex