... všetko o BMW ...

Moderátori: alfi666, BinKooL, fox1k

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
m4x
Autor témy
Auto: E60 545i
Kraj: Bratislavský

E46 ASC/ASC+T ako uplne vypnut kontrolu trakcie

Nedeľa, 13. Mája 2012, 12:00

chcel by som zistit ako v skutocnosti funguje ASC/ASC+T
pozor DSC je az po FL (ano coupe malo skor), pred FL bolo ASC/ASC+T. principy DSC su mi plne zname, tak to sem prosim nepletme

co som sa docital na zahranicnych forach, tak sa spomina, ze ASC sa dokonca vraj neda plne vypnut, inde spominaju, ze sa vypina jednym stlacenim tlacidla, no po vcerajsku som narazil na to, ze to tak urcite nie je.
dokonca funguje nejaka moznost/funkcia, ze pokial drzim 10 a viac sekund ASC, jeho opatovne zapnutie je mozne az po vypnuti a znova nastartovani motora, vraj sa to vyuziva v pripade, ze ASC robi na snehu viac neplechu, ale pozostava zapnuta kontrola proti tomu, aby auto uslo do bocneho smyku
podla prirucky sa ASC+T vypina tak,ze ASC protipreklz, vypnem iba stlacenim a rozsvieti sa nam znama kontrolka, no pridrzanim tlacidla na 3s sa vypne aj zvysok kontroly trakcie a rozsvieti sa k tomu aj "brake" kontrolka na budikoch (v kanadskej verzii vraj kontrolka rucnej brzdy, ano nieco take sa rozsvieti aj pri DSC, ale nepletme to sem) - toto sa mi nepodarilo docielit

jedna sa mi o E46 330i predFL, 2000/okt, nepodarilo sa mi vypnut plnu kontrolu trakcie iba protipreklz, nieco tam je stale zapnute a neviem dojst na to ako to mam vypnut. ak to nejde tlacidlom, ake su este moznosti? aspon poistka v poistnej skrinke alebo ako to v skutocnosti s ASC a ASC+T je?
!!! Obrázok ???

vreco
Auto: Potuzený Touring
Kraj: Žilinský

Re: E46 ASC/ASC+T ako uplne vypnut kontrolu trakcie

Nedeľa, 13. Mája 2012, 13:29

Keď máš ASC+T tak žiadny iný protipreklz tam nemáš okrem teda ABS ale to teraz nieje podstatné.
čiže keď vypneš ASC tak nič iné ťa nemôže brzdiť v bočnom šmyku lebo práve to až DSC riešilo.Z "bočného" šmyku ti nepomôže lebo nevie ako mám natočený volant akú mám polohu plynu a nemá to ďalšie gyroskopy ktoré sú pri DSC. ASC je dvojstupňová kontrola trakcie najprv pribrzdením kolesa z menšou trakciou sa snaží vytvoriť efekt samosvorného defierenciálu a keď jej to nejde tak začne škrtiť prívod vzduchu do motoru. Tlačidlo pri ASC má len jednu polohu keď ho stlačíš privedie sa 12V do jednotky ASC a deaktivuje ju. Keď vypneš ASC pri vypnutom motore znovu sa reaktivuje keď sa privedie napätie na terminál č 15. Neviem ako to je pri 46kách či tlačidlom sa vypína len škrtenie motora a pribrzďuje kolesá stále alebo je princíp rovnaký ako pri e36 a vypnutím sa vypne všetko a nič ťa neobmedzuje. Podľa mňa ak vypneš ASC a podpíšeš sa na asfalt tak je to vypnuté...
Obrázok

m4x
Autor témy

Nedeľa, 13. Mája 2012, 14:23

Podpisem sa na asfalt dokonca dvoma ciarami v rovnom smere,ale do boku ma to vobec nepusta.
Nieco ako pises ty, dusenie motora to vypne, ale stale mi to drzi trakciu a som pretlacany predkom. Nemam ani vzperu vpredu.
V jednom manuali pisali,ze asc+t sa vypina ked drzim3 s asc tlacidlo a rozsvieti sa na zlto aj brake, ale ta kontrolka sa mi nerozsvieti ani pri poslednej polohe kluca pred startom.

Pripadne je nejaka poistka ci relatko co by som skusil rucne vybrat a vypnut? Vazne nechapem preco mi nepusta uskocit zadok.
!!! Obrázok ???

eko.fresh
Auto: bmw
Kraj: Zahraničie

Nedeľa, 13. Mája 2012, 15:17

Neni tam ziadna poistka. Nemas tam svor, cela geometria je ladena tak aby si pretacavy smyk nezazil. Samozrejme ak auto budes provokovat tak zadok utrhnes, ale tam je to uz na vodicovy. S otvorenym difom skusat nejake kktiny nema zmysel. Pockaj az zacne snezit, potom budes jazdit boky

Etnies_za
Auto: Bmw e61
Kraj: Žilinský

Nedeľa, 13. Mája 2012, 15:24

musi sa to dat vypnut ...
drz tlacitko ASC az kym sa nezozsvieti v strede trojuholnik a rucna brzda na zlto ... da sa to vypnut vzdy aj za jazdy ...
330 tka ide bokom aj ked nema samosvor aj na suchom povrchu .. staci trochu viac trhnut spojkou
BMW E61 525da 2004
BMW F31 320d 2019

m4x
Autor témy

Nedeľa, 13. Mája 2012, 15:51

Skusal som odkopnut neraz so spojkou a nic.
Ja viem,ze s otvorenym diffom je to tazsie,ale da sa to a nechcite mi nik tvrdit,ze mi neuleti zadok ani ked sa o to prudko snazim aj na mokro a na 330i, to fakt ne. 36ku 316i som dal s open diffom do boku, sice o nicom ale bok uletel.
Podla vsetkeho mi hrabu stale dve kola, to znamena,ze elektronika mi stale drzi trakciu,nieco ako umelo vytvoreny elektronicky svor a ja sa tohto chcem zbavit pretoze mi to plne zabranuje bocnemu smyku.
Nech drzim kolko chcem a kedy chcem nemozem to vypnut, maximalne sa dostanem do stavu kedy kontrolku protipreklzu vypnem iba vypnutim a znova nastartovanim motora,ale ziadna dalsia kontrolka mi nesvieti.
Premyslam v com to je, jedine mi napadlo,ze to bolo spravene kvoli tomu, ze mam vo vybave aj tazne a mozno chceli zabranit za kazdu cenu tomuto bocnemu smyku, ale aj tak mi nejde do hlavy preco to nie je mozne elektronicky aj vypnut.
Da sa tam nejako nieco okolo toho doprogramovat? Fakt tomu prestavam rozumiet. V zahranicnych forach melu jedno cez druhe a vacsinou, ze ASC sa vypina jednym stlacenim co u mna jednoznacne neplati.
!!! Obrázok ???

eko.fresh
Auto: bmw
Kraj: Zahraničie

Nedeľa, 13. Mája 2012, 16:21

Povyberaj poistky asc a ides, ak mas pocit ze ta nieco brzdi.

skoki
Auto: BMW e46 328i touring

Pondelok, 14. Mája 2012, 08:13

asc sa vypína iba jednym stlacením, az modeli po facelifte s DSC sa vypinali podrzanim tlacitka. ked vypnes ASC vypnes protipreklz(nebude ti znizovať vykon motora) ale pribrzdovanie kolies je stale v cinnosti. Fungovať by to malo iba do urcitej rychlosti cca 30 km za hodinu, potom už nema zasahovať nič. Kazdopadne by to nemalo negativne vplyvať na otrhnutie auta, lebo vykon ti to neznizuje iba pribrzduje odlahcene koleso, ktorého rychla rotacia ti aj tak k nicomu nie je...

Majo
Auto: e36 328iA LPG
Kraj: Banskobystrický

Pondelok, 14. Mája 2012, 08:31

ako tu uz v podstate pisali mnohi, ASC nema nic s bocnym smykom, to riesi az DSC, takze ked raz vypnes ASC+T normalnym kratkym pridrzanim tlacidla a rozsvietia sa kontrolky uz je to len na vodicovi a konfiguracii auta. Pokial tam mas nejake 18ky 245 sirka, tak sa necuduj, ze to nejde len tak lahko odtrhnut. Na tej spominanej 316ke si mal mozno 205 a slo to len tak tak.... Toto nie je len o motore...

A tomu never, ze ked montovali na nieco tazne, tak riesili nieco dalsie na aute... Urcite nie v casoch predfaceovej e46 :wink:

fishbone
Auto: Bmw 318i E46 N42

Pondelok, 14. Mája 2012, 09:01

Ja mam FL 318i a ASC sa urcite vypina dvojfazovo.Zistil som to cez zimu (ked som skusal "driftit" na snehu) ze ked len stlacim tlac ASC tak akoby sa len posunula hranica toho zasahu elektroniky. Nevedel som dosiahnut pretacavy smyk pretoze mi ohluchol plyn . Ked som ho ale podrzal dlhsie a zacala ktmu svietit kontrolka rucnej brzdy naoranzovo tak dal by som ruku do ohna ze elektornika nekecala uz vobec a slo to bokom. Este aj teraz na suchom asfalte za urcitych podmienok (hladky asfalt) viem ustrelit zadok- samozrejme nemozem hovorit o drifte :-) .

Majo
Auto: e36 328iA LPG
Kraj: Banskobystrický

Pondelok, 14. Mája 2012, 10:03

v tom pripade to bude rozdielny system oproti e36, teda minimalne softwarovo rozdielny...

m4x
Autor témy

Pondelok, 14. Mája 2012, 12:46

e36 to ma jednofazovo, stlacis, ides

na 316ke s R17 245gumamy to vedelo ujst, pripadne 225, takze o gumach to nie je
nechcete mi snad vsetci tvrdit, ze 330i musi byt velmi tazke utrhnut

podla vsetkeho tam jednoznacne drzi trakciu a pretlaca mi to predkom, kam nasmerujem predok, tam idem, bok ma nie a nie predbehnut, odkopnut spojkou som skusal neraz, 1ka, 2ka, to iste.. na e36ke s 316i som to na spojke vedel kopnut
btw skusal som to na svojej 330i za mokra, takze snad mi nik nechce tvrdit, ze si mam obut nejake 185ky

pamatam na starsi bmwklub, david ma 330Ci a pamatam velmi dobre ako mu to paradne islo bokom a istotne tam nemal mensie gumy ako 225 a s novym dezenom, jediny rozdiel, ze jednoznacne mal DSC, cize vypnut to je hracka

moje ASC musi mat nejake 2 fazy, na 100%, vidim ako sa to sprava, aj ked preklzujem na mieste zanechavam dva pasy a oboje kola sa mi roztocia - a keby som bol mal aj skutocne nejaky realny svor, tak asi by som to bol vedel utrhnut o to lepsie

skoki - vidim, ze mas e46 328i toura, skusal si to prosim ta ?
!!! Obrázok ???

m4x
Autor témy

Pondelok, 14. Mája 2012, 13:16

novy poznatok:

If you hold the button down for 10 seconds it will try to retain traction but will [B]NOT[B] cut the power! The way you can tell if you've activated the "second stage" is that you will not be able to turn the ASC back on.

otazka je, ako to rucne deaktivujem uplne ? moznost preprogramovania alebo surovo odpojit tuto kontrolu trakcie a mozno aj rovno vyviest spinac ak staci odpojit nejaku jednotku od elektriky ?
!!! Obrázok ???

Marek.007
Auto: BMW 320 TD Compact
Kraj: Košický

Pondelok, 14. Mája 2012, 22:46

drz stlacnu noznu brzdu a aj ten gombik pokial sa nerozsvieti kontrolka ten trojuholnik+kontrolka oblozenia brzd myslim. zasvietia obe naraz :-)

m4x
Autor témy

Utorok, 15. Mája 2012, 19:21

Nozna brzda? Myslis brzdovy pedal? Pri nastartovanom aute ci pred startom pri rozsvietenych inicializacnych kontrolkach?
S tym som sa este nikde na nete ani v zahranicnych diskusiach nestretol, ani v prirucke. Ale bol by som velmi rad keby to bolo ono :-)
!!! Obrázok ???

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných