... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
Kelso
Autor témy
Auto: BMW E46
Kraj: Bratislavský

Reklamacia prace vykonanej v servise

Utorok, 28. Decembra 2010, 21:44

Mozno ste sa s podobnou situaciou stretli aj osobne: Na aute nieco nefunguje, kontaktujete servis, odveziete tam auticko, v servise sa danu zavadu snazia odstranit, potom vam volaju, ze je to vyriesene, s radostou si idete auticko vyzdvihnut, a co cert nechce po nikolkych (desiatkach) kilometroch(v) zistite, ze prvotny problem, pre ktory ste dali auto do servisu stale pretrvava.

V mojom pripade sa jedna o problem s teplotou motora. Motor sa nenahieval dostatocne rychlo, navyse sa aj podchladzoval - klesala jeho teplota. Bolo mi jasne, ze problem je s termostatom. Objednal som sa teda v servise (V&V servis Bratislava), nech to skontroluju. Viem, ze v mojom aute su 2 termostaty a kedze auto ma 10 rokov (kupil som ho pred rokom), povedal som im nech vymenia oba - hovorim si, ze tych 40 E za druhy termostat ma nezabije.

Nebol som spokojny s komunikaciou zo strany servisu a to hned z niekolkych dovodov:
- Pri objednavani sa ma spytali, ci chcem auto aj komplexne skontrolovat . Suhlasil som. To som netusil, ze ta kontrola zahrna aj vymenu motoroveho oleja, ktora v mojom pripade nebola vobec nutna (s vtedajsim olejom som mal najazdenych 6000km). Teda neoboznamili ma s tym, co vsetko zahrna ponukana kontrola. Olej samozrejme vymenili. :/
- po tom ako zistili rozne zavady, mi vobec neoznamili, ci suhlasim s tym aby mi najdene chyby aj odstranili. Naozaj, pocas dna som ocakaval hovor: nasli sme to a to, mozeme vam to vymenit? Chapem, ze technici su vytazeni a ze maju plne ruky prace, no aj napriek tomu si myslim ze zakaznik by mal byt oboznameny s tym, co planuju vykonat pred tym ako sa do toho pustia.

Skratim to. Na aute mi nakoniec vymenili jeden termostat (ten druhy vraj menit nebolo nutne), olej (pritom som o to vobec neziadal), nejake remene (boli spraskane). Dalej zistili zavadu elektrickeho modulu na ohrev vody, nemali ho na sklade. Preto ho nemenili.

Problem je vsak v tom, ze spravanie auta sa zmenilo minimalne. Teplota mi takmer nikdy nevystupa na idealnu. Trva to prilis dlho (Po 30 km mam na takych )Taktiez, niekedy aj klesne.

Preto by som sa chcel spytat, ci mam narok na reklamaciu vykonanej prace. Ak ano, co vsetko by malo byt sucastou reklamacnych prac. Mam narok na to, aby som neplatil za vykonanu pracu, ale iba za pouzite komponenty?

Vopred vdaka za kazdy vhodny prispevok k tejto teme.

starML
Kraj: Zahraničie

Re: Reklamacia prace vykonanej v servise

Utorok, 28. Decembra 2010, 23:01

Pokud zjistili, že nefunguje elektrický příhřev chladící kapaliny, měli Ti zavolat, že bez toho auto při těchto teplotách nikdy nedosáhne provozní teploty. Tyhle motory, ať benzín nebo nafta mají velmi malé ztrátové teplo a proto tam ten elektrický příhřev je, nebo u starších Webasto. Já mám oba termostaty nové a bez přídavného ohřevu se to jízdou ohřívá asi 30km, po městě se to neohřeje nikdy a netopí to. Protože naopak topení jsou velmi účinná a teplo z motoru spotřebovávají velmi rychle. Pokud jsi jezdil delší dobu s podchlazeným motorem, tak v oleji byla zkondenzovaná voda, takže tam našli emulzi a proto olej vyměnili. Malé množství vody se z oleje odpaří, ale větší množství po delší dobu vykoná na oleji nevratné změny. Takže výměnu provedli správně, ale předtím zase mohli zavolat, i když olej není taková položka jako ten elektrický příhřev, co Tě ještě čeká. A dále popraskané řemeny, po 10 letech to je velmi pravděpodobné, takže tohle neuhádáš.

Byla tam chyba v komunikaci jak ze strany servisu, tak možná i z Tvojí strany. Měl jsi jim jasně říct, pokud najdou něco jiného než vadné termostaty, mají volat. Nebyl jsem u toho, nemohu posoudit, ale tím, že jsi souhlasil s komplexní kontrolou, asi předpokládali že zjištěné problémy chceš taky vyřešit. Poruchu toho el. příhřevu našli, na dílně to ohřáli, zkušební jízdu neprovedli. Já bych byl dost nerad, kdybych zjistil, že moje auto někde jezdí jako na zkušební jízdě, ale při převzetí s Tebou bylo možno zkušební jízdu provést.

Takže podle mne servis postupoval správně a na provedených pracech a materiálu není co reklamovat. Například ten 2. termostat na EGR Ti neměnili, protože nebyl třeba. Je nutno si ujasnit komunikaci v případě problémů a to bych servisu vyčetl naplné pecky. Jenže kdyby Ti řekli, kolik stojí ten elektrický příhřev, tak by Tě asi vyplašili. Zjisti si kolik stojí ten elektrický modul jinde a kolik v tomhle servisu a dohodni se na dokončení opravy, možná, že Ti dají na montáž slevu.
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex

Kelso
Autor témy
Auto: BMW E46

Utorok, 28. Decembra 2010, 23:32

Uznavam, mal som im jasne zdoraznit, ze chcem aby ma informovali o tom co planuju na aute vykonat. Ponaucenie do buducna :)
- s vymenou remenov by som urcite suhlasil.
- olej menili kvoli tomu, ze som tam nemal nalepku, kedy bola jeho posledna vymena. Doteraz som si olej menil sam a znacil som to iba od servisnej knizky, ktora bola v skrinke spolujadca.
- neskor ma mailom informovali, ze elektricky predohrev stoji 93 eur - cenovo to je zrovanatelne s vymenou oleja. No viac ludi mi uz povedalo, ze ten predohrev stoji viac.

Netusil som, ze tento motor (M47D20) moze mat v tychto mrazoch az taky problem zohriat sa na optimalnu teplotu bez spominaneho elektrickeho predohrevu. Podozrive je vsak opatovne klesnutie teploty po urcitom case. Nemal by termostat regulovat obeh chladiacej kvapaliny? V pripade, ze teplota klesa, termostat uzavrie velky okruh ... aspon taka je moja skreslena predstava :)

starML

Utorok, 28. Decembra 2010, 23:52

Kelso napísal:
Podozrive je vsak opatovne klesnutie teploty po urcitom case. Nemal by termostat regulovat obeh chladiacej kvapaliny? V pripade, ze teplota klesa, termostat uzavrie velky okruh ... aspon taka je moja skreslena predstava :)
Tvoje představa je správná, ale musel by jsi mít vypnuté topení, aby se chladicí kapalina neměla kde ochlazovat. Já mám M57 a když sjíždím dlouhý kopec, tak se mi zapne Webasto a dohřívá, aby topil. Teď jsem měl Webasto v servise a teplota mi klesala na tu první čárku. A jak už jsem psal, oba termostaty mám zkontrolované, normálně jsem je uvařil v hrnci na sporáku a měřil teplotu, kdy otevírají. :D

A pokud ten dohřev stojí jen 93 éček, tak běž do toho - to je skoro zadarmo proti GO Webasta za 477 v mém případě. Ale musel jsem to dát opravit, abych po cestě na Slovensko nezmrznul.
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex

Georgo
Auto: e46, 320d touring

Streda, 29. Decembra 2010, 09:57

Ohladom servisu ti radit nebudem, lebo ja co som tam bol, tak mi vzdy zavolali a zatial som bol s nimi spokojny. Ale taktiez by ma to vytocilo keby mi zacali menit v aute veci ktore mi neoznamili. To s tebou uplne suhlasim.

Co sa tyka teploty motora, tak som mal rovnaky problem ako ty. Predohrev motora nemam a po vymene oboch termostatov mi nikdy neklesla teplota motora. Ked sa ohreje (do 10 km aj teraz v zime) tak mi teplota pocas jazdy neklesa. Mam sice 110kW, ale myslim, ze v tomto by nemal byt rozdiel. Tak by som mozno skusil vymenit aj ten druhy termostat na tvojom mieste. Zvladnes to v pohode aj sam. Termostat na EGR je pomerne dobre pristupny a staci iba striekackou vytiahnut liter chladiacej kvapaliny a mozes veselo menit.
e46, 110kW, 2004, 320d touring - M-packet, titanium silber, 18’’ kolesá M V Spoke 72
http://www.bmwklub.sk/pribehy-nasich-aut/m-packet-t26666.html

patres
Auto: qupé

Streda, 29. Decembra 2010, 10:06

Urcite to neries tym ze nezaplatis. V tom pripade bude mat navrch servis. Pred zaplatenim ziadaj vsetko na papier, vykonane prace , co menili, co mali vymenit a nevymenili, co si ziadal aby vymenili a pod. Vsetko maj na papiery. Potom zacni riesit reklamaciu vykonanej prace.

Lopo
Kraj: Trenčiansky

Streda, 29. Decembra 2010, 10:15

starML napísal:
to je skoro zadarmo proti GO Webasta za 477 v mém případě. Ale musel jsem to dát opravit, abych po cestě na Slovensko nezmrznul.

fuha... celkom slusna cena
mozem sa opytat co vsetko ti tam menili, pretoze pod GO si toho neviem vela predstavit O:)
ex e36 '92 320i
ex e38 '00 740d
F02 750Li Xdrive

Rony
Auto: E46 320D 110kW
Kraj: Prešovský

Streda, 29. Decembra 2010, 10:51

Tiez som mal problem zo zohrievanim motora 110kW nezohrieval sa a aj klesala teplota, vymenil som len ten druhy EGR termostat kedze tam je ovela lahsi pristup a zvladol som to doma. Odvtedy problem s teplotou bol odstraneni. Samozrejme teraz pri nizsich teplotach sa motor hreje trochu dlhsiu dobu, ale to asi na kazdom diesli, mne sa voda teraz ohreje tak do 10km. A aby som podotkol taktiez mi nefunguje ten elektricky prihrev, ale ked sa motor uz zohreje teplota neklesne nikdy tak aby som to spozoroval na rucicke, ked som sledoval dig. teplotu tak pokles bol dole väcsim kopcom, ale len tak 2-4 stupne co je nic. Takze ten elektricky prihrev ani neriesim kedze na moj motor to je väcsia palka cca 315€ novy.

Neviem na tvojom mieste skusim vymenit aj ten druhy termostat EGR, alebo ho aspon skontroluj ci je dobry. A preco ti ho v servise neodporucali vymenit aj to zdovodnili, ze ho odskusali alebo nieco podobne? Casto krat v servisoch ani nevedia ze na co sluzi ten termostat, alebo ze tam vobec je.
Ale mozes to jednoducho odskusat staci ked das dole plasty z motora, tusim aj privod vzduchu a skontrolujes tu hrubu hadicu na spolujazdcovej strane, co ide od hlavneho termostatu do chladica. Pokial nemas zohriaty motor na pracovnu teplotu tak ta hadica musi byt ladova, ak je vlazna znamena ze ten termostat prepusta, kedze ti hlavny vymenil (ktory bol mozno dobry, ako v mojom pripade). Staci ked to nechas napr. 10-15 min klepat na volnobeh a skontrolujes tu hadicu musi byt studena.

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Streda, 29. Decembra 2010, 12:02

Tak tak.....aj mne nefunguje prihrev elektrický a motor sa zohreje do 10km na doraz a to nemám ani kryty pod motorom, a čo sa týka prechladzovanie dole kopcom, robilo mi to ked som mal zly egr termostat!!!!Odvtedy nie,ibaže by si vypalil kureniu na 27 stupnov a ventilator by si mal pusteny silnejšie, v tom prípade by mohla sa ručička pohnut,ale max tak 2mm(mám vyskušané),ale ja mám automat a ten má iné otáčky(nižšie) dole kopcom ako manual!!!

StarML....ak su vyskúšal oba termostaty, aj si vyskušal, či neprepuštaju kvapalinu???V jednom smere ten velky nesmie,mám to vykušane(včera som mal rozobraty, je v termostate malá gulička,ktore v jednom smere trošku kvapaliny prepustí od motora smerom ku hadici chladiča,neviem načo to tam je,ale je to tam).......čo sa týka EGR neznamena,že ak otvára,že aj dobre zatvára....))Milan nieje možne aby sa ti auto zohrievalo 30Km, aj bez výhrevu!!!!!!
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

petertamo
Kraj: Žilinský

Streda, 29. Decembra 2010, 12:38

Mam taký istý problém zohriať motor na prevadzkovu teplotu(525D).pred mesiacom som dal vymeniť hlavný termostat a moc to nepomohlo .
Tak som dnes objednať aj ten druhy .Zajtra by mal prísť tak som zvedavý či to pomôže.

petertamo
Kraj: Žilinský

Štvrtok, 30. Decembra 2010, 21:06

Tak dnes som vymenil ten termostat na EGR a pomohlo auto sa aj pri -18C zohreje na prevádzkovú teplotu :lol:

starML

Štvrtok, 30. Decembra 2010, 21:39

Vypadá to, že se na ten EGR-termostat budu muset znova podívat ](*,) Jinak na tom Webastě bylo opětovně shořelé elektrické oběhové čerpadlo za 140 Euro, protože byla vadná řídící jednotka (za 265 Euro) a ta způsobila, že to čerpadlo (poprvé vyměněné hned na jaře) opětovně shořelo - běželo po zapnutí klíčku celé léto, jenže jsem si toho nevšimnul. Dále nová žhavící svíčka, něco na motoru větráku a spalovací komoře nebo hořáku, celkem 401 Euro + DPH = 477 Euro.
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex

duko

Nedeľa, 2. Januára 2011, 10:19

TT-SIMIK napísal:
Tak tak.....aj mne nefunguje prihrev elektrický a motor sa zohreje do 10km na doraz a to nemám ani kryty pod motorom, a čo sa týka prechladzovanie dole kopcom, robilo mi to ked som mal zly egr termostat!!!!Odvtedy nie,ibaže by si vypalil kureniu na 27 stupnov a ventilator by si mal pusteny silnejšie, v tom prípade by mohla sa ručička pohnut,ale max tak 2mm(mám vyskušané),ale ja mám automat a ten má iné otáčky(nižšie) dole kopcom ako manual!!!

StarML....ak su vyskúšal oba termostaty, aj si vyskušal, či neprepuštaju kvapalinu???V jednom smere ten velky nesmie,mám to vykušane(včera som mal rozobraty, je v termostate malá gulička,ktore v jednom smere trošku kvapaliny prepustí od motora smerom ku hadici chladiča,neviem načo to tam je,ale je to tam).......čo sa týka EGR neznamena,že ak otvára,že aj dobre zatvára....))Milan nieje možne aby sa ti auto zohrievalo 30Km, aj bez výhrevu!!!!!!

Tá gulička slúži ako ventil pri odvzdušňovaní,keď je termostat uzavretý.

TT-SIMIK

Nedeľa, 2. Januára 2011, 13:30

Takže pri odvzdušnovaní nemusím čakať než sa motor uplne zohreje,??Hehe....to som napr. nevedl,vždy som auto zohrial tak aby sa otvoril termostat a tak ho uplne odvzdušnil, zase viem niečo nové.... =D> =D> =D> Človek sa učí cely život....))))
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok

TT-SIMIK

Nedeľa, 2. Januára 2011, 13:31

starML napísal:
Vypadá to, že se na ten EGR-termostat budu muset znova podívat ](*,) Jinak na tom Webastě bylo opětovně shořelé elektrické oběhové čerpadlo za 140 Euro, protože byla vadná řídící jednotka (za 265 Euro) a ta způsobila, že to čerpadlo (poprvé vyměněné hned na jaře) opětovně shořelo - běželo po zapnutí klíčku celé léto, jenže jsem si toho nevšimnul. Dále nová žhavící svíčka, něco na motoru větráku a spalovací komoře nebo hořáku, celkem 401 Euro + DPH = 477 Euro.

Za tú cenu by si mal odomna 2 webastá do zásoby....))))))
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 249 neregistrovaných