ono poradiť je veľmi ťažké v tvojom prípade lebo si začiatočník a ja tiež nie som nejaký extra profík a tiež si doteraz nechávam radiť. V zásade platí, že je dôležité sa naučiť auto umývať tzn. naozaj umyť a nie len vywapkovať... Na to potrebuješ zvlášť dve vedrá so sitkom v každom z nich na zachytávanie špiny (pozri si metodu dvoch vedier na YouTube - two buckets)... Potom o potrebuješ osušiť čiže ideálne niečim veľmi savím a zároveň jemný aby si si nevytvoril zbytočné hologrami - slniečka.
Potom je dobré mať buď kvalitný vosk - tam je výber obrovský či už syntetický alebo prírodný. Odporúčam skôr syntetiku keďže je lacnejšia a dlhšie trvajúca hoci nemá až taký efekt ako prírodný (ono s tým prírodným aj treba vedieť pracovať).
Pred voskovaním môžeš použiť TarX alebo IronX na špinu ktorá je v laku spolu s Clayom - čo je vlastne druh plastelíny ktorou tú špinu dostaneš z auta... tiež potrebuješ lubrikant kedže so samotným clayom by si si narobil škrabance...
Vosky som ti napísal vyššie ale za všetky spomeniem značky - Collinite, Chemical Guys, Dodo Juice, Meguiars Mirror Glaze atď. Kvalitný vosk by ti mal vydržať cca. 3 až 6 mesiacov na aute. Podporiť vosk môžeš detailerom - tam je skvelá voľba zn. Sonax Shine detailer, ktorý ponúka dobrú cenu aj kvalitu. (hoci je to Sonax).
Ak sa chceš venovať detailingu tak musíš skúšať a skúšať rôzne výrobky a značky, ktoré ti sedia viac a ktoré menej. Samozrejmosťou je pozrieť si správne postupy aby si vedel čo robíš. Nie je dobré púšťať sa hneď do vecí, ktoré máš len teoreticky zvládnuté hlavne nie do leštenia laku s nejakou leštičkou (už vonkoncom nie uhlovou brúskou). Taktiež si pozri napríklad niečo o voskoch, leštenkách a podobne - informácie nájdeš na autodetail.sk, detaileri.sk, lestenieaut.sk atď, prípadne sa pridaj do skupiny detaileri Sk CZ na FB.
Každopádne sa vyhni lacným riešeniam a značkám typu CarPlane alebo TurtleWax nebodaj Tempo pasta....
Ak ti môžem odporučiť radšej si vyber tri kusy osvedčenej značky ako 6 kusov za tú istú cenu niečoho "lacného" ... už len preto lebo s tými kvalitnejšími vecami sa pracuje oveľa jednoduchšie, majú dlhšiu trvanlivosť a často sa riedia, čiže v konečnom dôsledku ti vydržia dlhšie. Nevravím, že s lacným CarPlanom alebo "korytnačkou" nebudeš mať prvotný efekt ale po dvoch umytiach bude celý vosk ta tam... a čaká ťa znova to isté...
Na začiatok si priprav cca. 200 EUR - pretože potrebuješ handry s dlhším jemným vlasom, sušiaci uterák (ideálne 2 menší a väčší), penové aplikátory, samotnú kozmetiku a plus nejaké to náradie typu vedrá, sitká atď.... Potom si budeš už len dokupovať veci.
Pre začiatok odporúčam - PH neutrálny šampón (značka je na tebe a výber obrovský - G technik, Chemical guys, meguiars... ). Potom je dobrý buď ten clay alebo chémia na špinu na lak - znova detail stránky a vybrať si podľa gusta a nakoniec vosk...
Postupne sa dostaneš od laku ku kolesám, motorovému priestoru, gumenným tesnenia, plastom, koženým alebo latkovým či alcantara sedačkám, kobercom atď atď... Jednoducho tej chémie je veľa a každému vyhovuje niečo iné.... Ak ti ide primárne iba o lak skús si pozrieť tie veci čo som ti dal a na YouTube nájdeš aj videá a výsledky jednotlivých produktov a zvážiš si sám čo hľadáš a potrebuješ.
Každopádne neodsudzujem Autoglym ako kozmetiku ale tiež som pred časom zháňal balíček a zistil som, že je lepšie kombinovať produkty ako spoliehať sa na jednu značku.

Držím palce